Was Voorschrift


Handle with Care
Biologische stoffen was je het liefst zo voorzichtig mogelijk, om de stoffen het langst mooi te houden. Was de stoffen niet te heet en stop ze niet in de droger.
Hier zie je hoe je de verschillende stoffen het best kunt wassen:

• Geweven katoen
(quilt katoen, canvas, double gauze, voile, ribcord, denim)
Was op 30 graden, met een mild wasmiddel en laat de stof drogen aan de waslijn. Om de kreukels er het best uit te krijgen kun je de stof strijken als hij nog licht vochtig is, op een gemiddelde temperatuur. Of strijk de stof met wat stoom.
Wassen op 40 graden kan ook, maar dan kunnen de kleuren wat eerder dof worden.

• Katoenen stretch stoffen
(tricot, jersey, sweatstof, bamboe/ soja jersey)
Was op 40 graden, met een mild wasmiddel en laat hem drogen aan de waslijn. Hier gaan de kreukels makkelijker uit, dus strijken (op gemiddelde temperatuur) kan ook als de stof helemaal is opgedroogd.

• Linnen
Linnen kan op 40 graden worden gewassen, met mild wasmiddel en drogen aan de waslijn. Strijk de stof als hij nog licht vochtig is of met was stoom. 

• Wol
Stoffen die wol bevatten was je het liefst met de hand in koud water. Een wolwas programma in de wasmachine kan ook, maar test dit eerst even uit met een klein proeflapje. Gebruik ook een wasmiddel geschikt voor wol en laat de stof drogen aan de waslijn.


Voorwassen

Was je stoffen voor als je kleding maakt
Vooral bij het naaien van kleding is het verstandig om je stoffen een keertje voor te wassen. Zo kan de stof even voorkrimpen en raakt hij eventueel nog wat kleurstoffen kwijt. Dit voorkomt teleurstellingen nadat je je pas genaaide kledingstuk uitwast en hij krimpt of geeft af!
Naai je geen kleding, maar b.v. een tas of quilt, dan is voorwassen nog steeds verstandig maar niet noodzakelijk.

Tips bij het voorwassen van je stof:
• Bescherm je wasmachine en andere was tegen rafels en losgekomen draden, zigzag bijvoorbeeld de zijkanten van de stof voordat je hem in de wasmachine gooit, of stop de stof in een waszak.
• Was de stof op dezelfde temperatuur dat je het kledingstuk ook wil gaan wassen, dus 30 of 40 graden. Zie de wasvoorschriften hierboven!Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op