Sew Natural is sinds 2010 dé Webshop voor al je biologische stoffen!

Wat maakt biologische stoffen anders dan 'gewone' stoffen? Eigenlijk zie je aan het uiterlijk van de stoffen niet veel verschil. Het verschil zit hem in de productie van de grondstoffen en het maak-proces van de stoffen in de fabrieken. Ze zijn dus beter voor de aarde en het milieu én je weet dat de mensen die jouw stoffen maken goed behandeld en eerlijk betaald worden. Iets waarvan ik vind dat iedereen eens goed over zou moeten nadenken!

Er zijn enkele goede eigenschappen die de keuze voor biologische stoffen kunnen beinvloeden. Door het gebrek aan chemische stoffen en pesticiden tijdens de productie is de stof beter voor de huid en zijn de stoffen anti-allergeen. Biologische stoffen zijn ook uitermaten geschikt voor het maken van kinderkleding en speelgoed, door het gebrek aan chemische stoffen en door de zo natuurlijk mogelijke kleuring.
Biologische stoffen mogen dan wat duurder zijn dan 'gewone' stoffen, deze goede eigenschappen en de lagere impact op het milieu maken het de prijs zeker waard. Het is juist de vraag waarom niet-biologische stoffen zo goedkoop kunnen zijn.


Een website vol biologisch geproduceerde stoffen, waarom eigenlijk? Biologische (of organic/ ecologische) stoffen bezitten een aantal eigenschappen die ik persoonlijk erg belangrijk vind, voor mens en milieu. Een goede samenvatting daarvan zie je in DIT Schema.
In het kort: 
• Het laten groeien van de gewassen gebeurt zonder schadelijke chemicaliën, waardoor het veiliger is voor de boeren en beter voor de grond. Ook later in de verwerking van het katoen is dit beter voor de medewerkers.
• Bij het verbouwen van biologisch katoen wordt minder water en energie verbruikt dan bij 'gewoon' katoen en er komen minder broeikasgassen vrij.
• De fabrieken waar de stoffen worden geproduceerd worden regelmatig gecontroleerd en zijn vrij van kinderarbeid en dwangarbeid, de medewerkers verdienen een eerlijk salaris. Tijdens de stof-productie worden geen gevaarlijke chemicaliën en kleurstoffen gebruikt.
• De stoffen, en producten gemaakt van biologisch textiel, zijn vrij van toxische stoffen en dus veilig op je huid en de huid van je kinderen. Daardoor zijn ze ook erg geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.


Alle stoffen in deze Webshop zijn geproduceerd en gekleurd op ecologische wijze. Om biologisch, ecologisch of organisch genoemd te mogen worden, moeten de stoffen voldoen aan veel strenge eisen. Bij Sew Natural vind je stoffen die gemaakt zijn van (een combinatie van) de volgende natuurlijke vezels:

Biologisch Katoen
Biokatoen (of organisch katoen) komt van de Katoenplant, net als 'normaal' katoen. Biologisch katoen is echter niet genetisch gemodificeerd en voor de groei en verwerking worden geen chemische middelen of pesticiden gebruikt. Ook de kleuring gebeurt zo natuurlijk mogelijk. Katoenboeren moeten aan strenge eisen voldoen om hun productie biologisch te mogen noemen.


Bamboe
Bamboe is een hele duurzame plant. Het groeit snel en heeft weinig verzorging nodig. Verder zijn producten gemaakt van bamboe volledig biologisch afbreekbaar of recyclebaar.
Stoffen gemaakt van bamboe-vezels zijn heerlijk luchtig en goed ademend.
Hennep vezels
Ook hennep planten groeien erg snel. Voor de groei zijn geen meststoffen of pesticiden nodig. Hennep vezels zijn stevig en kunnen voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden, waaronder ook stoffen productie. Kleding van hennep stoffen gaan lang mee en worden steeds mooier, hoe langer ze meegaan.Biologisch Linnen
Linnen stoffen worden gemaakt van de vezels van de vlas-plant. Net als hennep is vlas een snel groeiende plant die weinig zorg nodig heeft. Een vlas-plant wordt in zijn geheel gebruikt, zonder restafval. Producten die van vlas gemaakt worden zijn volledig biologisch afbreekbaar of recyclebaar. Deze eigenschappen maken vlas en dus linnen stoffen erg duurzaam.Soya
Stof van soya wordt gemaakt van de overblijfselen van de soya-voedsel-industrie. Van de eiwitten die overblijven van soyabonen kunnen vezels gesponnen worden en hiervan wordt textiel gemaakt.
Stof gemaakt van soya vezels is heerlijk zacht en goed ademend. Ook soya-stoffen zijn volledig biologisch afbreekbaar.


  
 


 
Ecologische Certificaten
 

GOTS
GOTS staat voor 'Global Organic Textile Standard'.
Om aan deze standaard te voldoen worden strenge eisen gesteld aan de stof.
De grondstoffen, het proces van het maken van de stoffen, de kleuring en de arbeids-omstandigheden worden allemaal in de gaten gehouden en gekeurd.
Lees meer over het GOTS-Certificaat.

Deze Info Graphic van GOTS laat heel duidelijk zien waarom gecertificeerde organische
stof beter is voor mens & milieu dan 'normaal' katoen!
Klik op het plaatje rechts voor een vergroting.


 Oeko-Tex
De Oeko-Tex Standard-100 is een testsysteem dat vooral let op schadelijke stoffen in textiel. Om aan de eisen te voldoen mogen de stoffen bijvoorbeeld geen schadelijke chemicaliën of pesticiden bevatten. Verfstoffen mogen niet kankerverwekkend of schadelijk zijn en er wordt getest op veiligheid als er speeksel bij komt (zodat de stoffen veilig zijn voor baby's).


 

De stoffen van Sew Natural
Op mijn website vind je kledingstoffen & hobbystoffen van bijvoorbeeld biologisch katoen, bamboe, modal, soja en/ of linnen. Ook vind je bij Sew Natural Biokatoen Naaigaren.
Ik selecteer voor jullie een uitgebreid assortiment van verschillende soorten stoffen. Van 'gewoon' Biokatoen in veel verschillende kleuren, tot Biokatoen Tricot, Denim, Linnen en Ribcord. Van effen stoffen tot leuke prints. Alle stoffen die ik uitkies vind ik zelf erg mooi, maar het belangrijkste criterium is dat de stoffen 100% ecologisch geproduceerd en gekleurd zijn, en ook nog fair trade. Dat ik niet alle 'populaire' stoffen of modestoffen kan aanbieden vind ik dan minder belangrijk!
Het behandelen van de stoffen
Het is verstandig om alle stoffen te wassen voor gebruik. Dit voorkomt verkleuringen of krimpen nadat je de stoffen hebt verwerkt!
Was katoen, linnen, hennep en combinaties hiervan op 30 graden. Was wollen stoffen met de hand in koud water. Gebruik een fijn wasmiddel en vergeet niet de kleuren te scheiden!
Stoffen kunnen verkleuren na veelvuldig wassen, was ze daarom altijd voorzichtig.
 Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op